Blog

M. Štofko: Zo spravodlivého financovania nemocníc bude ťažiť aj samotný pacient

25.08.2021

Pravidelne si odvádzame do svojej zdravotnej poisťovne a tak očakávame, že keď na to príde, nemocnica sa o nás postará a zdravotná poisťovňa zaplatí účet. Nie v každej nemocnici a nie za každú hospitalizáciu však poisťovňa zaplatí rovnako.

M. Štofko: Vo financovaní nemocníc sme na chvoste krajín OECD

12.08.2021

Nastavenie transparentného a spravodlivého financovania nemocníc je na Slovensku na stole už viac ako 10 rokov. Sme tak poslednou krajinou OECD, ktorá nemá zavedený takzvaný klasifikačný systém DRG.

M. Štofko: Rušenie lôžok je dobrou správou pre pacienta

22.07.2021

Len prednedávnom predstavená reforma zdravotníctva, známa tiež ako optimalizácia siete nemocníc, vyvolala v spoločnosti veľký rozruch. Paradoxne je rušenie lôžok dobrou správou pre pacienta. Pôjde totiž o lôžka, ktoré ani dnes nie sú pacientmi využívané. Alebo o lôžka na oddeleniach, na ktorých nemá personál dostatok skúseností s konkrétnymi výkonmi ako povedzme na inom oddelení, i keď možno vo vzdialenejšej nemocnici v regióne.

M. Štofko: Nerobiť nič s nemocnicami je najhoršie riešenie

07.07.2021

Stačilo prvé stretnutie ministerstva zdravotníctva s odborníkmi, predstavenie plánovaných zmien širokej verejnosti a už sa začala na optimalizáciu siete nemocníc valiť vlna kritiky. Problém pritom nemusel byť ani tak v zle nastavených kritériách plánovaných zmien ako v komunikácii.

M. Štofko: Všetky verzie optimalizácie siete nemocníc, ktoré sa dostanú von, sú len pracovné

14.06.2021

Viac ako miliarda eur na nemocnice. Tento modernizačný investičný balíček pre slovenské nemocnice, prichádzajúci z Fondu obnovy, je sám o sebe dobrou správou. V skutočnosti ešte lepšou správou je naviazanie jeho čerpania na uskutočnenie jednej z najpotrebnejších systémových zmien – optimalizácie siete nemocníc.

K. Kafková: Slovensko má jedinečnú príležitosť pustiť sa do reformy zdravotníctva

01.10.2020

Ako zlepšiť stav nášho zdravotníctva? Aj napriek mnohým diskusiám a rokovaniam odborníkov, ministerstiev stále nemáme na stole ucelené riešenie. Dostali sme však jedinečnú príležitosť, ako zmeniť veci k lepšiemu. Nenávratné peniaze, ktorých nedostatok bol často, hoci nie len, kameňom úrazu reforiem na Slovensku.

Na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti používame súbory cookie. Rozhodnite sa, či ste ochotní prijímať súbory cookie z našich webových stránok.